20/04/2022

H ΑΣΠΡΟΦΟΣ ήταν στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη

H εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είχε αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη, με εργολάβο του έργου την εταιρεία JUWI.

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW και αναμένεται να παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, καλύπτοντας τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Η συνολική επένδυση ανήλθε στα €130 εκατ. Η κατασκευή του πάρκου έχει γίνει με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) - το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο τύπο φωτοβολταϊκών -και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System). Tο έργο υλοποιήθηκε εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Κοζάνη κατά την κατασκευή του είχε σημαντικό όφελος στην εθνική οικονομία και ειδικότερα στην περιοχή της Δυτική Μακεδονίας, λόγω της δημιουργία άνω των 350 θέσεων εργασίας. Θα έχει σημαντικά οφέλη και στο μέλλον διότι θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του Πάρκου:

«Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες», προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».

Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ ακολουθώντας πιστά τη στρατηγικού στροφή του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ,  αναπτύσσει τεχνογνωσία στη νέα αγορά των ΑΠΕ.

 

Αλλαγή συγκατάθεσης Cookies Ανάκληση συγκατάθεσης Cookies